დამატებულია კალათაში მარაგში არ არი საკმარისი რაოდენობა

ნედლი რძე

სამწუხაროდ, ზოგიერთი ადამიანი ირჩევს ნედლი რძის დალევას. ნედლმა რძემ და მისგან დამზადებულმა პროდუქტებმა შეიძლება გამოიწვიოს ადამიანის დაავადება. ნედლ რძეს არ გაუვლია პროცესი, რომელსაც ეწოდება პასტერიზაცია, რომელიც კლავს დაავადების გამომწვევ მიკრობებს. პასტერიზებული რძე უსაფრთხო და ჯანსაღი სურსათია. როდესაც რძის პასტერიზაცია დაიწყო 1900-იანი წლების დასაწყისში, მცირეწლოვან ბავშვებში სიკვდილიანობა და დიარეული დაავადებები მკვეთრად შემცირდა.

რა რისკებთან არის დაკავშირებული ნედლი რძის დალევა?
◾️ ნედლი რძე არის რძე, რომელიც არ არის მავნე ბაქტერიების მოსაკლავად პასტერიზებული. ნედლი რძე შეიძლება იყოს დაბინძურებული მავნე მიკრობებით, რაც იწვევს ადამიანის დაავადებას. სინამდვილეში, ნედლი რძე ერთ-ერთი ყველაზე საშიში სურსათია.
◾️ ადამიანებს, რომლებიც ავადდებიან ნედლი რძით, შეიძლება ჰქონდეთ დიარეა მრავალი დღის განმავლობაში, კუჭის კრუნჩხვები და ღებინება. ზოგიერთ ადამიანს შეიძლება განუვითარდეს მძიმე ან სიცოცხლისთვის საშიში დაავადებები, მათ შორის:
  • გილენ-ბარეს სინდრომი, რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს დამბლა და
  • ჰემოლიზური ურემიული სინდრომი, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს თირკმლის უკმარისობა, ინსულტი და სიკვდილიც კი.
უნდა იცოდეთ:
◾️ ნედლი რძე დაკავშირებულია სურსათით გადამდებ სხვადასხვა დაავადებებთან.
◾️ ზოგიერთი ადამიანისთვის დაავადება შეიძლება მძიმე იყოს, მათ შორის დასუსტებული იმუნური სისტემის მქონე ადამიანებისთვის და ადამიანებისთვის, რომლებიც იღებდნენ სურსათს, რომელიც შეიცავდა დაბინძურების მაღალ დონეს.
◾️ ადამიანი შეიძლება დაავადდეს იმავე ბრენდისა და ნედლი რძის წყაროდან, რომელსაც ისინი დიდი ხნის განმავლობაში სვამდნენ ისე, რომ არ ავადდებოდნენ.
◾️ რძის პასტერიზაცია ამცირებს ავადმყოფობის შანსს. პასტერიზაცია არის რძის გაცხელების პროცესი საკმარისად მაღალ ტემპერატურაზე საკმარისი დროისთვის რძეში მავნე მიკრობების მოსაკლავად.
◾️ ნედლი რძე შეიძლება დაბინძურდეს მრავალი გზით. ჯანმრთელ ცხოველებს შეუძლიათ ადამიანებისთვის მავნე მიკრობების გადატანა. ამ ცხოველების განავალში არსებული მიკრობები შეიძლება მოხვდეს ნედლ რძეში და დააბინძურონ იგი.
◾️ უსაფრთხოების კარგმა პრაქტიკამ შეიძლება შეამციროს უმ რძეში მიკრობების მოხვედრის შანსი, მაგრამ არა მთლიანად აღმოფხვრას იგი.

ვის ემუქრება დაავადების ყველაზე დიდი რისკი ნედლი რძის მიღებით?
სურსათისმიერი დაავადების ყველაზე მაღალი რისკის ქვეშ არიან 65 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანები, 5 წელზე უმცროსი ბავშვები და დასუსტებული იმუნური სისტემის მქონე ადამიანები. მაგრამ ნებისმიერი ასაკის ჯანმრთელი ადამიანი შეიძლება დაავადდეს მავნე მიკრობებით დაბინძურებული ნედლი რძის დალევის შემდეგ.

ცვლის თუ არა პასტერიზაცია რძის კვებით სარგებელს?
რძის კვებითი სარგებლობის უმეტესი ნაწილი ხელმისაწვდომია პასტერიზებული რძისგან, დაავადების რისკის გარეშე, რომელიც მოჰყვება ნედლი რძის დალევას.

მართალია, რომ ნედლ რძეს აქვს მეტი ფერმენტი და საკვები ნივთიერება, ვიდრე პასტერიზებულ რძეს?
მრავალრიცხოვანმა კვლევებმა აჩვენა, რომ პასტერიზაცია მნიშვნელოვნად არ მოქმედებს რძის კვებით სარგებელზე. მეცნიერებს არ აქვთ რაიმე მტკიცებულება, რომელიც ადასტურებს ნედლი რძის დალევის კვებით სარგებელს.

პასტერიზებული რძე ოდესმე დაკავშირებულია დაავადებებთან ან ეპიდემიებთან?
პასტერიზებული რძე და მისგან დამზადებული პროდუქტები ზოგჯერ იწვევდა დაავადებებსა და ეპიდემიებს. ჩვეულებრივ, ეს ხდება იმის გამო, რომ მიკრობები მოხვდნენ რძეში ან რძის პროდუქტში რძის პასტერიზების შემდეგ.

პასტერიზებული რძე ნაკლებად სავარაუდოა, რომ შეიცავდეს მავნე მიკრობებს თუ ის:
◾️ სწორად არის დამუშავებული რძის საწარმოში;
◾️ ჩამოსხმული, დალუქული და მაცივარში პასტერიზაციის შემდეგ და;
◾️ მომხმარებლის მიერ სათანადოდ შენახული, მაცივარში 4°C-ზე ან უფრო დაბალ ტემპერატურაზე.

 

წყარო: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)


 
#HACCP #ISO22000 #სურსათისხარისხი #სტანდარტი #სურსათისუვნებლობისსტანდარტი #სურსათისუვნებლობა #უვნებელისურსათი
ნედლი რძე