უსაფრთხო სურსათი დღეს ჯანსაღი ხვალინდელი დღისთვის
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მონაცემებით, მსოფლიოში ყოველწლიურად 600 მილიონი ადამიანი ავადდება სურსათით გამოწვეული დაავადებებისგან. 2010 წელს 420 000 ადამიანი გარდაიცვალა ისეთი დაავადებების გამო, როგორიცაა სალმონელა და E.coli-ის ინფექცია, მათგან მესამედი ხუთ წლამდე ასაკის ბავშვები იყვნენ. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის შეფასებით, ყოველწლიურად 33 მილიონი ჯანმრთელი სიცოცხლე იკარგება არაუსაფრთხო სურსათის მიღების გამო. ამ რიცხვების შესამცირებლად, აშშ-ს სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტი (USDA) და სხვა საზოგადოებრივი ჯანდაცვის სააგენტოები მოქმედებენ შიდა და გლობალურ დონეზე, რათა უზრუნველყონ თქვენი უსაფრთხო კვება.
სურსათის უვნებლობის გლობალური სტანდარტები
გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციისა (FAO) და ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მიერ 1963 წელს გამოქვეყნდა Codex Alimentarius, ანუ „სურსათის კოდექსი“, რომელიც არის სურსათის სტანდარტების დადგენის წამყვანი საერთაშორისო ორგანო, რომელიც იცავს მომხმარებელთა ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს სამართლიან პრაქტიკას სურსათის ვაჭრობაში, მეცნიერებაზე დაფუძნებული ნებაყოფლობითი საერთაშორისო სტანდარტების, გაიდლაინების და პრაქტიკის კოდექსების მეშვეობით.
აშშ-ს სურსათის უსაფრთხოების უზრუნველყოფა
სურსათისმიერი დაავადებების წინააღმდეგ საბრძოლველად, ამერიკა ეყრდნობა USDA სურსათის უსაფრთხოებისა და ინსპექტირების სამსახურს (FSIS), აშშ-ს სურსათისა და წამლების ადმინისტრაციასა (FDA) და დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრებს (CDC).
◾️ FSIS პასუხისმგებელია , რომ ხორცის, ფრინველის და კვერცხის პროდუქტების მიწოდება იყოს უსაფრთხო, ჯანსაღი,სწორად მარკირებული და შეფუთული.
◾️ FDA პასუხისმგებელია, რომ სურსათი (გარდა იმ პროდუქტებისა, რომლებიც რეგულირდება FSIS-ის მიერ) იყოს უსაფრთხო, ჯანსაღი, სანიტარული და სათანადოდ ეტიკეტირებული.
◾️CDC აგროვებს მონაცემებს სურსათით გამოწვეული დაავადებების შესახებ, იკვლევს სურსათით გადამდები დაავადებებს, ეპიდემიებს და ახორციელებს მათ პრევენციას. სურსათით გამოწვეული დაავადებების გავრცელების თავიდან ასაცილებლად, FSIS და FDA მჭიდროდ თანამშრომლობენ CDC-თან.
უსაფრთხოება იწყება თქვენგან
Codex, FSIS, FDA და CDC ერთად მუშაობენ სურსათის მიწოდების უსაფრთხოების შესანარჩუნებლად და სურსათით გამოწვეული დაავადებებისა და აფეთქებების შესამცირებლად, მაგრამ თქვენ ასევე თამაშობთ მნიშვნელოვან როლს სურსათის უვნებლობაში! დაიცავით თქვენი ოჯახი, დაიცავით ოთხი ძირითადი ნაბიჯი: სისუფთავე, განცალკევება, თერმული დამუშავება და შენახვა.
წყარო: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)
#HACCP #ISO22000 #სურსათისხარისხი #სტანდარტი #სურსათისუვნებლობისსტანდარტი #სურსათისუვნებლობა #უვნებელისურსათი