დამატებულია კალათაში მარაგში არ არი საკმარისი რაოდენობა

ხელების დაბანის როლი სურსათისმიერი დაავადებების თავიდან აცილებაში

სურსათისა და წამლების ადმინისტრაციის (FDA) შეფასებით, ყოველწლიურად 6 ამერიკელიდან 1 იტანჯება სურსათით მოწამვლის გამო, რის შედეგადაც 128,000 ადამიანი ჰოსპიტალიზაციას ექვემდებარება და 3,000-მდე კი ყოველწლიურად იღუპება.
ხშირია მიკროორგანიზმების გავრცელება მომუშავეთა ხელიდან სურსათზე. დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრის (CDC) თანახმად, სასურსათო პროდუქტებთან მომუშავეთა პირადი ჰიგიენა, განსაკუთრებით ხელების არასათანადო დაბანა, ხელს უწყობს სურსათისმიერი დაავადების გავრცელებას. ხელების დაბანა ფუნდამენტური პრაქტიკაა სურსათით გამოწვეული დაავადებების პროფილაქტიკაში, რომელიც გადამწყვეტ როლს თამაშობს სურსათის უვნებლობის სტანდარტების დაცვაში. ჰასპის სისტემა ხაზს უსვამს პირადი ჰიგიენის მნიშვნელობას, განსაკუთრებით ხელების დაბანას, როგორც კრიტიკულ საკონტროლო ღონისძიებას. ჰასპის სისტემის პრინციპების დაცვით, სურსათის დამმუშავებლებს შეუძლიათ მნიშვნელოვნად შეამცირონ დაბინძურების რისკი. ხელების სათანადო ჰიგიენა არის ერთ-ერთი ყველაზე ეფექტური გზა მიკრობების გავრცელების საფრთხის შესამცირებლად.


რა არის პათოგენი? 
პათოგენები არიან მიკროორგანიზმები, რომლებსაც შეუძლიათ გამოიწვიონ დაავადებები ადამიანებში, ცხოველებსა და მცენარეებში. ეს მიკროსკოპული ორგანიზმები მოიცავს ბაქტერიებს, ვირუსებს, სოკოებს და ასევე პროტოზოებს. ისინი მუდამ იმყოფებიან ჩვენს გარემოში და მათი გავრცელება შეიძლება ადვილად გადაიზარდოს ეპიდემიად ან პანდემიად, თუ შეუმოწმებელი დარჩება. პათოგენები დაავადებებს იწვევენ მასპინძელი უჯრედების ინფიცირებით და დაზიანებით, ამ უჯრედების გამოყენებით მრავლდებიან და ვრცელდებიან მთელ ორგანიზმში. მსოფლიოს ზოგიერთი ყველაზე სასიკვდილო დაავადება, როგორიცაა HIV/AIDS, ყვავილი და კორონავირუსი, გამოწვეულია პათოგენებით. მიუხედავად მათი მცირე ზომისა, პათოგენები უდიდეს საფრთხეს უქმნიან ადამიანის ჯანმრთელობას და ეკონომიკას, რაც აუცილებელს ხდის მათი ბუნების გაგებას და გავრცელების პრევენციას.

სურსათში გავრცელებული მიკროორგანიზმების ტიპები
ინფიცირებული სურსათის დამმუშავებლები მიკრობებს სწრაფად ავრცელებენ. სურსათის უვნებლობა უკიდურესად მნიშვნელოვანია, რადგან სურსათის დაბინძურება შეიძლება საზიანო და ზოგიერთ შემთხვევაში სიცოცხლისთვის საშიშიც იყოს. გავრცელებული სიმპტომებია ღებინება, გულისრევა, დიარეა და სიცხე. მაგრამ რა ტიპის პათოგენებია პასუხისმგებელი ამ დაავადებების გამოწვევაზე?  ბაქტერიები, როგორიცაა Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Listeria monocytogenes ხშირად გვხვდება დაბინძურებულ სურსათში. ამავდროულად, ვირუსები, როგორიცაა ნოროვირუსი და ჰეპატიტი A, შეიძლება გავრცელდეს ადამიანისგან ადამიანზე დაბინძურებული სურსათის მეშვეობით. სურსათის დაბინძურების, ზემოხსნებული მიკროორგანიზმებით, შესამცირებლად ჰასპის სისტემაში სხვადასხვა პირობაა განსაზღვრული. პირველ რიგში, ბოსტნეული და კვერცხი უნდა გაირეცხოს სპეციალური სადენზიფექციო საშუალებით, რა თქმა უნდა, გამოყენების წესის დაცვით. გარდა ამისა, უმი(გაურეცხავი) და დამუშავებული მზა სურსათის შენახვა ერთ მაცივარში დაუშვებელია. ამით ვუზრუნველყოფთ, რომ უმი სუსრსათიდან მიკროორგანიზმები მზაზე არ მოხვდნენ. 
გარდა ამისა, პარაზიტები, როგორიცაა Cryptosporidium და Giardia, ასევე შეიძლება აღმოჩნდეს, განსაკუთრებით დაუმუშავებელ წყალში, რომელიც გამოიყენება ბოსტნეულის გასარეცხად სურსათის მომზადებისას. ეს პათოგენები შეიძლება გვხვდებოდეს სხვადასხვა ტიპის სურსათში, მათ შორის ნედლ ხორცში, გაურეცხავ ბოსტნეულში და ცუდად მოხარშულ კვერცხში.  ამიტომაა, რომ სუფთა წყლის გამოყენების აუცილებლობის გამო ბიზნესოპერატორებს ჰასპის სისტემა ავალდებულებს ჩაატარონ წყლის ანალიზი. ამით დავრწმუნდებით რამდენად უსაფრთხოა წყალი სურსათის წარმოებაში. მნიშვნელოვანია, მიიღოთ საჭირო ზომები, როგორიცაა სურსათის დამუშავება და მომზადება, რათა თავიდან აიცილოთ ამ პათოგენების გავრცელება და უზრუნველყოთ საკუთარი და სხვა სურსათის მომზადებით დაკავებული პირების უსაფრთხოება.


სწორი ხელის დაბანის ჰიგიენის მნიშვნელობა
ხელების კარგი ჰიგიენა ერთ-ერთი ყველაზე ეფექტური გზაა სურსათით გამოწვეული დაავადებების პრევენციისთვის. არსებობს ხელების ჰიგიენის რამდენიმე სხვადასხვა ტიპი, თითოეული საკუთარი სარგებლით. ყველაზე გავრცელებული მიდგომაა ხელების დაბანა, სასურველია სურსათის მიღებამდე. ალტერნატივად, შესაძლებელია გამოიყენოთ ალკოჰოლზე დაფუძნებული ხელის სადეზინფექციო საშუალება, თუ საპონი და წყალი ხელმისაწვდომი არ არის. მიკრობებს ანადგურებენ მათი უჯრედების გარე შრის რღვევით. ჰასპის სისტემა ბიზნესოპერატორს ავალდებულებს საწარმოო სივრცეში უზრუნველყოს ხელის დაბანისთვის ნიჟარები, საპონი და სადენზიფექციო საშუალება. ამით სურსათის მწარმოებლები უმ ნედლეულთან შეხების შემდეგ, დამუშავების და სხვადასხვა ეტაპის შემდეგ შეძლებენ დაიბანონ ხელები და შეინარჩუნონ სისუფთავე.  სხვადასახვა სპრეისა ან ქაფის სახით წარდმოგენილი ხელის სადეზინფექციო საშუალებები სასარგებლოა, როდესაც გარეთ ხართ და ხელის დაბანის შესაძლებლობა არ გაქვთ. გაითვალისწინეთ, რომ მიუხედავად იმისა, თქვენი ხელები გამოიყურება თუ არა დაბინძურებულად, ისინი მაინც შეიძლება იყოს მრავალი მიკრობით სავსე. ამიტომ, ყოველთვის დაიცავით ხელების კარგი ჰიგიენა, რათა თავიდან აიცილოთ ნებისმიერი საფრთხე. 

საუკეთესო პრაქტიკა ხელების ჰიგიენისთვის სურსათის მომზადებისას
სურსათის მომზადების პროცესში ხელების ჰიგიენის მაღალი ხარისხის შენარჩუნება მნიშვნელოვანია ბაქტერიებისა და სხვა საშიში მიკროორგანიზმების გავრცელების თავიდან ასაცილებლად. ჰასპის სისტემა და სხვა პრაქტიკები მოიცავს:
1.    ხელების დაბანა საპონით და თბილი წყლით: მინიმუმ 20 წამის განმავლობაში.
2.    ხელის სადეზინფექციო საშუალებების გამოყენება: უნდა შეიცავდეს მინიმუმ 60% ალკოჰოლს.
3.    სახისა და სურსათის ზედაპირების შეხების თავიდან აცილება: ხელების დაბანისა და სადეზინფექციო საშუალებების გამოყენების შემდეგ.

გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია ერთჯერადი ხელთათმანების გამპოყენება სურსათის დამუშავებისას, მათი ხშირად გამოცვლა და ხელების დაბანა ხელთათმანების გამოყენებამდე და შემდეგ. ამგვარი ხელების ჰიგიენის პრაქტიკის დანერგვით, სურსათის დამმუშავებლები უზრუნველყოფენ როგორც საკუთარი თავის, ასევე მომხმარებლების უსაფრთხოებას და კეთილდღეობას. ხელების ჰიგიენის პრაქტიკა წარმოადგენს ჰასპის სისტემის პროტოკოლების ძირითად კომპონენტს, რომელიც მიზნად ისახავს სურსათის წარმოების პროცესში პოტენციური საფრთხეების იდენტიფიცირებას და კონტროლს. 


ხელების ცუდი ჰიგიენის შედეგი 
ხელების სათანადო ჰიგიენის დაცვა გადამწყვეტია ნებისმიერ გარემოში, მაგრამ განსაკუთებით სასურსათო პროდუქტებთან მუშაობისას. სათანადო ხელების დაბანისა და სანიტარიული პროცედურების გარეშე, დასაქმებულები, რომლებიც ამუშავებენ ნედლეულს, ადვილად შეიძლება გახდნენ ჯვარედინი დაბინძურების მიზეზი. საქმე ეხება არა მხოლოდ პირადი ავადმყოფობის თავიდან აცილებას, არამედ მომხმარებელთა ჯანმრთელობისა და უსაფრთხოების დაცვას. ამიტომ, ყველამ უნდა ვატაროთ ჩვენი წილი პასუხისმგებლობა და დავრწმუნდეთ, რომ ხელებს საფუძვლიანად და ხშირად ვიბანთ, განსაკუთრებით სურსათთან მუშაობისას. ეს მცირე ნაბიჯი შეიძლება დიდი ცვლილებების მომტანი გახდეს.

როგორ შეიძლება პათოგენები ჩვენს ხელზე მოხვდნენ?
პათოგენების აღმოჩენა შესაძლებელია სხვადასხვა ზედაპირებზე, როგორიცაა კარის სახელურები, კლავიატურა და თუნდაც თქვენი ტელეფონი. ის ასევე შეიძლება გავრცელდეს ინფიცირებულ ადამიანთან ან ცხოველთან კონტაქტით. გარდა ამისა, ცუდი ჰიგიენური პრაქტიკა, როგორიცაა ხელების რეგულარულად არ დაბანა ან არასწორად დაბანა, ასევე შეიძლება იყოს პათოგენის გადაცემის მთავარი ფაქტორი. სათანადო ცოდნისა და ცნობიერების გარეშე, ადვილია ამ მავნე დამპყრობლების გავრცელება. ასე რომ, ყოველთვის დაიმახსოვრეთ, რომ ხელები სუფთად გქონდეთ და დაიცვოთ კარგი ჰიგიენური ჩვევები, რათა დარჩეთ ჯანმრთელები და თავიდან აიცილოთ პათოგენების გავრცელება. იქ სადაც ჰასპის სისტემა არაა დანერგილი, ან სურსათის უვნებლობის მნიშვნელობა არაა გააზრებული ყოველთვის ჰიგიენის მნიშვნელობაც დაბალია. ზემოხსენებული სისტემა უზრუნველყოფს, რომ თანამშრომლები მუდმივად ინფორმირებულნი იყვნენ ჰიგიენის (და არამარტო) წესების დაცვის შესახებ. (ამას უზრუნველყოფენ, თუნდაც საწარმოო სივრცეში გამოკრული ხელის დაბანის წესით).
ხელების ჰიგიენა სურსათით გამოწვეული დაავადებების პრევენციის აუცილებელი ნაწილია. საუკეთესო პრაქტიკის დაცვით, როგორიცაა ხელების დაბანა თხევადი საპნით და თბილი წყლით მინიმუმ 20 წამის განმავლობაში, ალკოჰოლის შემცველი სადეზინფექციო საშუალებების გამოყენება საჭიროებისამებრ, ერთჯერადი ხელთათმანების გამოყენება სურსათთან მუშაობისას, სახეზე ან სურსათის ზედაპირებზე შეხების თაციდან აცილება, ხელს უშლის ბაქტერიებისა და მავნე მიკროორგანიზმების გავრცელებას. გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია, რომ გავეცნოთ, როგორ ვრცელდება პათოგენები, რათა შევძლოთ უფრო ინფორმირებული გადაწყვეტილებების მიღება ჩვენი ჯანმრთელობისა და უსაფრთხოების შესახებ. ყოველდღიურად რამდენიმე მარტივი ნაბიჯის გადადგმით, შეგვიძლია დავიცვათ როგორც საკუთარი თავი, ასევე ჩვენს ირგვლივ მყოფი ადამიანები.
აღსანიშნავია, რომ სურსათის წარმოებაში კარგი ჰიგიენის პრაქტიკის დაცვას ყველაზე უკეთ ჰასპის სისტემა ახორციელებს. იგი ავალდებულებს სურსათის დამმუშავებლებს დაიბანონ ხელები კრიტიკულ მომენტებში, მაგალითად, მუშაობის დაწყებამდე, ნედლი ხორცის დამუშავების შემდეგ და საპირფარეშოს გამოყენების შემდეგ. ეს სისტემატური მიდგომა უზრუნველყოფს, რომ ნებისმიერი პოტენციური დაბინძურება მყისიერად იქნას აღმოფხვრილი.
გარდა ამისა, ხელების დაბანა არა მხოლოდ მავნე მიკროორგანიზმების გადაცემის თავიდან აცილებაზეა ორიენტირებული, არამედ სურსათის წარმოების გარემოს საერთო სისუფთავის და ჰიგიენის დაცვაზე.
დასასრულს უნდა ვახსენოთ კიდევ ერთხელ, რომ ხელების დაბანა კრიტიკული პრაქტიკაა სურსათით გამოწვეული დაავადებების პრევენციისთვის, მჭიდროდ დაკავშირებული ჰასპის პრინციპებთან. ხელების დაბანის მკაცრად განხორციელებით და მონიტორინგით, სურსათის ბიზნესოპერატორეებს შეუძლიათ აკონტროლონ პოტენციური საფრთხეები და შეინარჩუნონ სურსათის უვნებლობის მაღალი სტანდარტები. ხელების ჰიგიენის ვალდებულება, როგორც ყოვლისმომცველი ჰასპის სისტემის ნაწილი, აუცილებელია მომხმარებლებისა და სურსათის ინდუსტრიის დაცვისთვის.


 
#HACCP #ISO22000 #სტანდარტი #სურსათისხარისხი #სურსათისუვნებლობისსისტემა #უვნებელისურსათი
ხელების დაბანის როლი სურსათისმიერი დაავადებების თავიდან აცილებაში